AVTIZEM

Avtizem je kompleksna motnja, ki ima nevrološko-biološko osnovo in se pojavi že v otroštvu. Avtizem se kaže predvsem kot spremenjeno vedenje na področju socialne interakcije, verbalne in neverbalne komunikacije.

Termin avtističen dejansko pomeni »umikajoč se iz odnosov«. Leta 1944 je Hans Asperger z besedo avtizem opisal bolj inteligentne in funkcionalne otroke. Avtizem se pri vsakem človeku kaže drugače in obsega širok spekter motenj od lažjih do težjih oblik. Tako med motnje avtističnega spektra danes prištevamo klasični avtizem, Aspergerjev sindrom, nespecifično razvojno motnjo, Rettov sindrom in otroško dezintergativno motnjo.

Ne glede na to, da se avtizem pri vsakem posamezniku kaže drugače, imajo vsi ljudje z avtizmom težave na treh glavnih področjih:

  • Težave s socialno komunikacijo
  • Nerazumevanje govorice telesa
  • Težave na področju razumevanja verbalne in neverbalne komunikacije.

Avtisti velikokrat težko razumejo obrazno mimiko in intonacijo glasu, humor in sarkazem.  V pomoč jim je, če se z njimi pogovarjamo na jasen in dosleden način, ter jim damo čas, da obdelajo informacije, ki so jih prejeli.

Vzrok avtizma do sedaj ni poznan, čeprav je se pojavlja vse pogosteje. Raziskave kažejo, da je avtizem lahko povezan tudi s toksini, ki jih prejme dojenček v maternici. Dolgoletne raziskave so pokazale, da je za avtizem odgovorih več genov. Zaradi kompliciranosti interakcije genov je testiranje predispozicije za nastanek avtističnih motenj zaenkrat praktično nemogoče.

Čeprav je avtizem vseživljenjska motnja, so avtisti lahko celo nadpovprečno inteligentni in nosijo v sebi posebne darove in talente. Ena izmed slavnih osebnosti, ki ima avtistično motnjo je Susan Boyle.

2. April je svetovni dan zavedanja o avtizmu. 18. Decembra 2007 je Generalna skupščina OZN sprejela resolucija, ki spodbuja države članice, naj med svojimi prebivalci povečajo zavedanje o avtizmu ter s tem pomagajo k zgodni diagnozi ter čimprejšnji obravnavi posameznika.

Komentar:

Brane Recek

Brane Recek že več kot 15 let dela na področju zavarovalništva in financ. S svojo strastjo do

vodenja in učenja je skozi izobraževanje vodil več kot 200 ljudi na poti do licence zavarovalnega zastopnika.

Z dolgoletnimi izkušnjami in znanjem dela kot NLP Coach in vodja. Ker je odličen motivator vas bo dvignil na noge, vam pokazal veščine in skrivnosti uspeha in osebne rasti  in vas pripravil do akcije.

Vaše razmišljanje glede članka lahko podelite kot komentar - zgoraj.

Iskalnik VSEBIN

Kategorije ponudnikov

Delite povezavo

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NajWellness e-Novičke

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Prispevajte

Spletni stran NajWellness.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več informacij