7. APRIL SVETOVNI DAN ZDRAVJA

Vir: World Health Organization Vir: World Health Organization

Letos je dan zdravja Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) posvetila ozaveščanju in boju proti diabetesu. Bolezen, ki se zadnja leta izjemno hitro širi naj bi do leta 2030 postala sedmi glavni vzrok za smrt na svetu.

Diabetes oziroma sladkorna bolezen je kronično stanje, pri katerem celice trebušne slinavke ne proizvajajo dovolj inzulina oz. telo proizvedenega inzulina ne more učinkovito rabiti. Tako glukoza, ki jo dobimo s hrano težje pride do naših celic, katere posledično ne morejo normalno delovati. S tem je nenormalna tudi presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Bolezen lahko napreduje celo do trajnih okvar, nepravilnosti v delovanju ali pa celo do odpovedi številnih telesnih organov.

Inzulin je hormon, ki jo izločajo celice trebušne slinavke. Koncentrat trebušne slinavke so za zdravljenje sladkorne bolezni prvič uporabili že leta 1922. Včasih so inzulin pridobivali iz goveje in svinjske trebušne slinavke, danes ga proizvajajo tako, da bakteriji ali plesni z genetskim inženiringom vsilijo, da ga izdela. Tako pridobljen inzulin je povsem enak človeškemu.

Znaki, ki kažejo na nastanek diabetesa:

  • povečano uriniranje
  • dehidracija in huda žeja
  • izguba teže
  • slabo počutje
  • zmanjšana imunska odpornost

DIABETES LOČUJEMO NA DVE VRSTI GLEDE NA NASTANEK

 

TIP 1 (od inzulina odvisna sladkorna bolezen)

  • pojavi se v otroštvu in mladosti
  • je avtoimunska bolezen
  • najverjetneje je nesrečna kombinacija dedne zasnove
  • zdravljenje z inzulinom je nujno od začetka bolezni in vse do konca življenja

TIP 2

  • najpogostejša oblika diabetesa, saj jo ima približno 90 % bolnikov
  • pri tipu 2 gre za odpor proti delovanju inzulina
  • k nastanku in poslabšanju bolezni pripomore nezdrav življenjski slog (nezdrava prehrana, prevelika telesna teža, premalo gibanja, stres).

DEJSTVA O DIABETESU

  • Na svetu je 350 milijonov ljudi z diabetesom, številke se bi naj v naslednjih 20 letih celo podvojila.
  • Predvideva se, da bo diabetes do leta 2030 sedmi glavni razlog za smrt.
  • Tretji tip diabetesa je gestacijski ali nosečniški diabetes, ki se pojavi običajno okrog 24 tedna nosečnosti. Nosečnice imajo povišano tveganje za komplikacije v času nosečnosti in pri porodu ter povečano tveganje za diabetes tipa 2 v prihodnosti.
  • V letu 2015 je zaradi diabetesa po svetu umrlo 1,5 milijona ljudi.
  • Diabetes je vodilni razlog za slepoto, amputacije in odpoved ledvic.

Diabetes tipa 2 lahko preprečimo. 30 minut telesne aktivnosti dnevno in zdrava prehrana lahko izjemno znižana tveganje za nastanek. Diabetesa tipa 1 ne moremo preprečiti. V vsakem primeru pa velja, da lahko ob zdravem življenjskem slogu omilimo simptome in izboljšamo kvaliteto svojega življenja.

Članek je povzet po informacijah na spletni strani zveze društev Diabetikov Slovenije. Za več informacij lahko obiščete www.diabetes-zveza.si

Komentar:

Sabina Mojzeš Recek

Kot urednica spletnih portalov NajWellness.si in PorocniPlaner.com, je z vsebinami, ki lepo zaokrožajo tematiko vedno pripravljena na novosti.

Preučevanje budizma, ji daje inspiracijo in moč stopiti iz povprečja.

Prisluhniti človeku in iz izziva narediti priložnost je njena velika vrlina.

Kot marketinški strokovnjak in pisec besedil, pa vsaki besedi da posebno berljivost in moč. Njena velika strast so sloni, krave in banane. 

Če želite v življenju stopiti korak naprej, pa naj si bo to na poslovnem ali osebnem področju, je ona prava oseba za vaš napredek.

www.PorocniPlaner.com
Več iz te kategorije: « AVTIZEM
Vaše razmišljanje glede članka lahko podelite kot komentar - zgoraj.

Iskalnik VSEBIN

Kategorije ponudnikov

Delite povezavo

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NajWellness e-Novičke

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Prispevajte

Spletni stran NajWellness.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več informacij