KDAJ JE DOVOLJ

Prav neverjetno je, kako smo obremenjeni z 'imeti'. Pustili smo se prepričati, da šele ko bomo imeli (to in ono), bomo lahko srečni. In še ko smo do grla v stvareh (in v dolgovih), ne hlastamo za zrakom, pač pa po 'še več'. Hitimo na nove festivale nakupov...in krog je sklenjen.
Smešno je preblag izraz za to početje. Kje je meja? Kdaj je dovolj? Ko imaš več kot drugi? Ali ko znaš v tem, kar imaš, tudi (vsaj malo) uživati? ..."Ko se primerjaš z drugimi, se običajno zgodi ena od dveh stvari - in obe sta škodljivi: misliš, da si boljši od drugih, ali pa misliš, da so drugi boljši od tebe in zato se nujno počutiš slabo.
 
Na splošno danes svojo vrednost merimo s tem, kaj imamo. Dokazano je, da najsrečnejši ljudje na svetu niso tudi najbolj premožni - le naučili so se ločevati med svojimi potrebami in željami, med 'dovolj' in 'preveč'. Še vedno imajo cilje, prizadevajo si biti še boljši in trudijo se po svojih najboljših močeh. Toda njihovo zadovoljstvo in mir ne temeljita na tem, kar imajo, pač pa na tem, kar dajejo. Vedo, da je dovolj dovolj. 
 
Ja, biti dober in še boljši je pomembno, toda večje in več ni vedno bolje. Manj je pogosto več. Najsrečnejši ljudje niso tisti, ki imajo, kar si želijo, pač pa tisti, ki želijo, kar imajo."
(L. Newell)


V razmislek…

Bojda so ugotovili, da je magična številka za srečo 66.500 € letno (ni navedeno ali je bruto ali neto, pa ali je to sploh važno?). Naj ti ne vzame upanja; to ne pomeni, da ne moreš biti srečen (zadovoljen) , če zaslužiš manj,  pač pa, da večji zneski, ne pomenijo tudi več sreče. 

Dobrih 5400 evrov mesečno...  Kaj tebi pomeni ta številka? Preveč, premalo, dovolj? Če si že kdaj pod drobnogled vzel svojo mesečno porabo, potrebe, si najbrž ugotovil, da za miren spanec potrebuješ že precej manj, vključno s priboljški za dušo.

Res ni 'prijetno', če imaš komaj dovolj za preživetje. Toda samo pomisli, kolikokrat ti spanec kradejo skrbi, ker si ne moreš privoščiti nečesa, kar si je privoščil sosed ali tvoj prijatelj in kar se morda zgodi samo vsake toliko?

Življenju daje vrednost, kako preživiš vsak dan posebej, ne vsake toliko enkrat. Veliko malih stvari ali malo velikih stvari? Odločitev je tvoja, ne glede na znesek.

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Komentar:

Saša Rozman

Sem mama, žena, samostojna podjetnica.  Imam probleme. Sem krvava pod kožo. Imam svoje strahove. Ne uspe mi vedno.  Povem, kar mislim, čeprav to ni vsem všeč.  Iščem dobro v ljudeh.  Verjamem, da pogovor reši vse. Kdor pride v stik z mano, ni več isti (in jaz tudi ne ;-)

motivacijaincoaching.net
Vaše razmišljanje glede članka lahko podelite kot komentar - zgoraj.

Iskalnik VSEBIN

Kategorije ponudnikov

Delite povezavo

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NajWellness e-Novičke

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Prispevajte

Spletni stran NajWellness.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več informacij