ŽENSKA Z OTROCI IZ PREJŠNJEGA ZAKONA IN NOV PARTNER

Odnosi v razširjeni družini velikokrat niso preprosti. Danes je veliko ločenih družin, kjer so del tega tudi otroci. Za otroka je lahko ločitev velik stres. Ženska, ki ima otroke, je mama, vendar pa je prav tako ženska, ki sčasoma  morda začuti, da bi ponovno z nekom vzpostavila stik in začela graditi odnos.

Ko ženska spozna novega partnerja in začneta skupno življenje, se velikokrat zgodi, da otroci odreagirajo s stisko, odporom, zavračanjem in neodobravanjem

Otroci vsekakor nosijo stisko, ob spremembah, ki prihajajo v njihova življenja. Otroci nimajo možnosti, nimajo vpliva nad tem, kdo jih bo vzgajal in kakšen odnos bo imel do njih. Velikokrat pari začnejo novo vezo v upanju na vse boljše, niso pa pripravljeni stopiti v korak z otrokovimi stiskami, mu jih ovrednotiti in mu počasi pomagati, da se navadi na spremembe.

Otroci so naravni, spontani, pokažejo kaj čutijo, povedo kaj mislijo. V njih ni pretvarjanja. Včasih otrok odreagira na mamino stisko, ker ona kot ženska ni prepričana v novo vezo. Če imate tudi vi za seboj bolečo izkušnjo, ste negotovi in še vedno čutite strah, ob tem pa že gradite nov odnos, se lahko vaši otroci do novega partnerja vedejo odklonilno. Morda se s seboj še niste popolnoma pomirili in niste odprli srca moškemu, ki je prišel v vaše življenje. Če je v vašem srcu še dvom, negotovost in strah, otroci vašega novega partnerja iskreno in spontano zavračajo.

Moški, ki se je odločil začeti novo življenje z žensko, ki že ima otroke, mora otroke čutiti, kot svoje in jih sprejeti takšne kot so. Vzgajati otroka je odgovorno in plemenito dejanje, še posebej če otrok ni tvoj. Otroci počnejo vse mogoče vragolije, če nimaš odprtega srca, pa naj gre za starša, očeta, mamo, ali nadomestnega starša.

Predvsem pa se mora umiriti mama v sebi. Ko se ženska v sebi umiri in ve, kam pelje svoje življenje z gotovostjo, ji otroci sledijo. Pomaga pa lahko tudi svojemu novemu partnerju, da se bo učil od nje, čutil do otrok, kar čuti ona kot mama in si jih dovolil spoznati na sebi svojstven način.

Ko ženska v sebi ve, kaj hoče, ji sledi ves svet. Morda prehod v na novo vzpostavljeno družino ni lahek, je pa veliko lažji z odprtim srcem.

Komentar:

Sabina in Tomaž Stanovnik

Sva spec. zakonske in družinske terapije. S strokovnim pristopom in izkušnjami, kot partnerska terapevta, zakonca in starša treh odraščajočih otrok, že 11 let pomagava družinam in parom ohranjati bližino in srčno povezanost.

www.midva.si
Vaše razmišljanje glede članka lahko podelite kot komentar - zgoraj.

Iskalnik VSEBIN

Kategorije ponudnikov

Delite povezavo

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NajWellness e-Novičke

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Prispevajte

Spletni stran NajWellness.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več informacij