MOŠKI, KI PONOVNO POSTANEŠ RANLJIV

Moški, ki si dovoli izrazit svoja čutenja, se ne boji biti ranljiv.

 Miha se je usedel na kavč k svoji ženi Špeli in rekel: "ne morem se ti odpreti, ker me lahko prizadeneš, tega pa ti ne bom več dovolil."


Koliko moških se najde v tej zgodbi, v stavku, ki izraža najglobljo ranljivost moškega. Pa vendar vsi hkrati hrepenite po tem,da bi bili začuteni, razumljeni in bi imeli občutek, da pripadate svoji ženski. Za to pa je potrebna ranljivost, ki odpira možnost drugačnega odnosa. Biti ranljiv pomeni biti odprt na partnerja, pomeni predvsem drugačno komunikacijo, drugačen čustveni in fizični dotik.Minila je ura terapije, Miha se je z roko dotaknil roke svoje žene, ki je sedela ob njem in jokala. Tokrat je rekel: "poglej, nisem vedel, da je zate to tako boleče, nisi mi povedala na tak način, nikoli ne poveš in jaz resnično samo domnevam po svoje, sedaj pa vem, kaj čutiš in kako ti je. Lahko te razumem in naredim naslednjič drugače. Samo prosim ne dviguj glasu name, to me odbija kilometre daleč od tebe, postanem jezen, in besen, umaknem se v pisarno in ostanem za računalnikom do jutranjih ur. Ti pa ostaneš sama, sama urejaš otroke pred spanjem in sama greš spat. Pridi prosim do mene, dotakni se me in reči, da me potrebuješ, da ti pomagam. Z veseljem bom prišel, ker sem rad ob tebi."

Ta moški je zmogel biti ranljiv, povedal je, kaj čuti in koliko mu je resnično mar do nje. Ranljivost odpira možnost, da te bo drugi prizadel. Vendar se Miha ni odprl na bolečino, odprl se je na bližino, stik, povezanost in razumevanje. Ustvaril je most med seboj in ženo, njeno telo se je umirilo in dovolila mu je, da jo objame.

»Moški, za svojo žensko si torej vzemi čas. Potem boš tudi ti imel čas za svoje delo, šport, tv, karkoli že čutiš, da ti ona ne da miru in ti skozi in skozi teži. Ko ženska začuti, da ti je toliko mar zanjo, da si zanjo pripravljen odtrgati svoj dragoceni čas in ga nameniti samo njej, ti bo dala toliko prostora, da boš dihal na polna pljuča. Pa še eno nagrado dobiš, ob sebi boš imel mirno, zadovoljno žensko, za katero boš čutil, da te ima resnično rada. A ni to tisto, kar globoko v sebi iščeš in si želiš, vedno? »
Koliko moških na terapiji mi reče: "samo da bi ona bila bolj prijazna, imela drugačen ton glasu.« Resnično veliko je odvisno od tebe. Kupi ji danes v trgovini rožico, ali pa pospravi posodo, ob tem pa se z njo pogovarjaj o tem, kakšen dan je imela. Pokaži ji, da ti bližina z njo veliko pomeni.

Vstani se pred njo, skuhaj vama kavo, ali čaj in najdi trenutke, ko sta sama in se čutita povezana. Neka ženska mi je nekoč rekla: "moja starša sta zjutraj vedno spila čaj, ki ga je oče skuhal za mamo. Vse življenje, kar se jaz spomnim. Bili smo res družina, povezani in blizu drug z drugim."

Kaj pa je tisto najgloblje, kjer se tvoja ženska počuti globoko povezana s teboj. Prava povezanost je v tvoji naklonjenosti njej, ko potihoma, brez besed veš, kaj ima najraje in kaj ji veliko pomeni. S to skrito kodo ustvariš v njenem srcu topel občutek, da ti pripada in ti je resnično mar zanjo.

 

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Komentar:

Sabina in Tomaž Stanovnik

Sva spec. zakonske in družinske terapije. S strokovnim pristopom in izkušnjami, kot partnerska terapevta, zakonca in starša treh odraščajočih otrok, že 11 let pomagava družinam in parom ohranjati bližino in srčno povezanost.

www.midva.si
Vaše razmišljanje glede članka lahko podelite kot komentar - zgoraj.

Iskalnik VSEBIN

Kategorije ponudnikov

Delite povezavo

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NajWellness e-Novičke

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Prispevajte

Spletni stran NajWellness.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več informacij