KAJ DELAŠ VES DAN?

Že je tale zgodbica krožila naokrog, zato sem skoraj prepričana, da jo poznaš  (in če si mama, se z lahkoto poistovetiš).

Mož se vrne iz službe in najde svoje tri otroke, kako se, še vedno oblečeni v pižame, vsi blatni, igrajo pred hišo. Vhodna vrata so na stežaj odprta.  Vstopi v hišo, zagleda še večjo zmešnjavo in nered. Namizna svetilka prevrnjena leži na tleh, preproga je polita in blatna. Na TV ekranu se na ves glas predvajajo  risanke, igrače in obleke ležijo vsepovsod.


V kuhinji je polno nepomite posode, na mizi od zajtrka polito mleko, hladilnik na stežaj odprt, pasja hrana raztresena po tleh, razbit kozarec pod mizo, na stolu blatni odtisi čevljev in pesek.  V kopalnici iz pipe teče voda, role wc papirja pa so na tleh namočene skupaj z brisačami.

Mož zdaj že povsem bled  steče navzgor po stopnicah, kliče ženo in se medtem spotika ob igrače in kupe perila. Strah ga je, da je zbolela ali da se ji je zgodilo še kaj hujšega.

Ko priteče v spalnico, zagleda ženo v pižami v postelji s knjigo v roki. Ta ga pogleda, se mu nasmehne in mirno reče: " O, živjo, kako je bilo v službi?"
Mož razjarjeno: "A mi lahko poveš, kaj zaboga se tukaj dogaja?!"
Žena ga povsem nedolžno pogleda in reče: "A veš, kako vsak dan prideš domov in me sarkastično vprašaš, kaj zaboga počnem ves dan?"
 "Ja...?" previdno odgovori mož.
 "No, danes tega nisem počela."

V razmislek…

Vsakič znova me tale prizor spravi v dobro voljo. Kljub temu, da sem marsikdaj imela željo, da bi kaj podobnega tudi sama uprizorila in kljub temu, da sem lahko prava kraljica dram,  nisem imela jajc - najbrž zato, ker sem slutila, da bi na koncu vse morala pospraviti bolj ali manj sama... ;-).

Zdaj pa bolj resno: če imaš pogosto potrebo po samopomilovanju v stilu "zakaj nihče ne opazi mojega dela", ali potrebo po maščevanju v stilu "mu bom že pokazala"..., je današnja zgodba morda lahko idealna priložnost in navdih, da narediš drugače: da najprej sama sebi priznaš, da nič, kar narediš, ni samoumevno in da ima vse zelo veliko težo (ja, tudi to, da otroke priganjaš, da se za vikend do kosila že končno spravijo iz pižame). Še posebej, če si doma, če nimaš zaposlitve in če se počutiš kakorkoli manj vredno od vseh, ki imajo "resno delo". Morda res nimaš službe, imaš pa možnost, da se odločiš, da boš trenutno pač najboljša v tistih vlogah, ki so ti na voljo (in ni nujno, da je to mama). Ta odločitev je pred leti tudi mene rešila pred samopomilovanjem...

V času, ko sem bila brez zaposlitve, z dvema majhnima otrokoma, sem nekega dne prišla do spoznanja, da morda res nimam zaposlitve, da pa sem lahko končno vsaj najboljša mama (kar prej, v službi nisem bila in me je to bolelo). Odločila sem se, da bo biti najboljša mama do nadaljnjega moja prva 'služba'.

Kako dobra sem v tej celodnevni službi, bo sicer še pokazal čas (čeprav se upam pohvaliti, da mi ne gre ravno slabo), nekaj pa vem že zdaj: zagotovo sem (bila) veliko boljša mama, kot sem bila takrat, ko sem bila večino dni od doma in zelo zaposlena...

In zdaj, draga bralka (moški so najbrž nehali z branjem zgodbe, ko je mož našel otroke pred hišo, najkasneje pa pri umazani posodi v koritu, ko si je že mislil 'kaj bi jaz taki naredil!« J);   v kateri vlogi sama lahko trenutno najbolj blestiš? V kateri vlogi želiš blesteti? Si že kdaj pomislila, da imaš prav zdaj priložnost, da zablestiš v tej vlogi, kar prej najbrž nisi mogla?

p.s.: Vezano na zgornjo zgodbo naj končam z mislijo ene od Zlatih deklet, ki je izjavila: "Ni lahko biti mama. Če bi bilo, potem bi to bili očetje." Pa brez zamere dragi moški J

Komentar:

Saša Rozman

Sem mama, žena, samostojna podjetnica.  Imam probleme. Sem krvava pod kožo. Imam svoje strahove. Ne uspe mi vedno.  Povem, kar mislim, čeprav to ni vsem všeč.  Iščem dobro v ljudeh.  Verjamem, da pogovor reši vse. Kdor pride v stik z mano, ni več isti (in jaz tudi ne ;-)

motivacijaincoaching.net
Vaše razmišljanje glede članka lahko podelite kot komentar - zgoraj.

Iskalnik VSEBIN

Kategorije ponudnikov

Delite povezavo

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NajWellness e-Novičke

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Prispevajte

Spletni stran NajWellness.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več informacij