CHI GONG – ČUDODELNA VEŠČINA

Chi gong je odlična izbira, če želimo imeti zdravo telo, umirjen um in prebujenega duha! Zakaj je chi gong imenovan »čudodelna taoistična veščina iz Kitajske?

 Chi gong je zabavna veščina, ki združuje nežne, navznoter fokusirane gibe ter položaje in celotelesno dihanje. Chi gong nas uči aktivirati, usmerjati in voditi življenjsko energijo – chi. To energetsko veščino so razvili starodavni ljudje na Kitajskem, ki so živeli v skladu z naravo in so zato dodobra spoznali pretok življenjske energije – chi v naravi in znotraj sebe.

Obvladovanje chija so uporabljali za krepitev zdravja in duhovni samorazvoj. Zaradi svoje enostavnosti in učinkovitosti (saj krepi telo, um in duha) se je chi gong razširil na stotine tehnik, ki se lahko izvajajo bodisi v gibanju kot ples (Tai chi chi gong), stoje (Žerjavov stil,Osem zakladovTan tien chi gongŽelezna srajca), sede ali leže (Tao yin). Chi gong v prevodu pomeni sposobnost upravljanja oziroma vzgajanja življenjske energije. Že sama beseda življenjska energija pripoveduje zgodbo o vitalni sili, sili, ki deluje kot pogon za vse; materijo, življenje, duha … Brez življenjske energije življenje praktično ni mogoče. Če imamo življenjske energije na pretek (običajno jo imamo v mladosti), lahko vse življenjske funkcije nemoteno delujejo, smo zdravi in življenje nam je v veselje. Ko nam primanjkuje (običajno v starosti) se pojavijo bolezni in kaj kmalu pričnemo iskati Boga in smisel življenja, saj se nam zdi, da življenje neusmiljeno pritiska na nas. V času pomladi, ko je življenjska energija v fazi razširjanja, lahko njeno moč občudujemo v cvetočih rastlinah in vse toplejšem soncu. Znotraj nas se življenjska energija venomer pretaka in od njene količine in prefinjenosti je odvisno naše zdravje, počutje, videz in nenazadnje tudi evolucija.

 POSEBNE SPOSOBNOSTI

 Chi je glavna funkcionalna energija našega telesa. Na podlagi več kot 8000 let izkušenj in opazovanj gibanja in manifestiranja chija so se razvile znanosti kot so Feng Shui, akupunktura, borilne veščine, zdravilne masaže, nutricizem, zeliščarstvo in seksologija na Kitajskem. Chiima večstransko uporabnost. Lahko ga uporabljamo pri celoviti naravni medicini, pri filozofski debati, vsakodnevni uporabi, čiščenju, ljubljenju …

Odkrivanje in razumevanje chija ustreza nivoju posameznikovega dosežka. Na osnovnem nivoju je chi potreben za naše rojstvo, rast, zdravje in preživetje, na višjem nivoju pa nam razvija sposobnosti in možgane, tudi do 100%. Dobro treniran mojster borilnih veščin lahko kamen zlomi s svojimi rokami, in to enostavno, kot bi rezal lubenico z nožem. Svojo resnično nenavadno moč lahko demonstrira na številne načine. Moč črpa iz chija, ki ga je zbiral in kultiviral. Nekateri ljudje z bosimi nogami hodijo po žerjavici, nekateri mediji lahko premikajo stvari s svojim pogledom ali mislimi, neke ženske lahko rodijo ducat otrok in še vedno izgledajo mlade in zdrave, v odročnih planinah lahko najdemo taoistične mojstre, ki so preživeli več generacij ljudi … Vse te dosežke jim omogoča kultiviranje oziroma vzgajanje chija. Duhovno kultiviranje je popolnoma prepleteno z znanjem in tehnikami chi gonga oziroma vzgajanja in upravljanja s chi. Po temeljitem razumevanju in obvladovanju chi gonga je posameznikova percepcija univerzalne resnice poglobljena, kar pa odpira možnost za doseganje visokih duhovnih dosežkov.

chi gong2

TERAPEVTSKI UČINKI CHI GONGA

 Chi gong ima tudi globoke zdravilne učinke! Znanstvene študije, ki so jih po letu 1960 pričeli opravljati na Kitajskem, imajo dokumentirane dokaze, da je chi gong učinkovit pri zdravljenju večine koničnih bolezni, vključno z alergijami, artritisom, astmo, karcinomi, prebavnimi motnjami, zasvojenostmi, hormonskim neravnovesjem, visokim pritiskom, imunskim motnjam, kapmi, diabetesom, artritisom, osteoporozo, srčnimi boleznimi, če jih naštejemo le nekaj. Že sama trajnost chi gonga, torej omenjenih 8000 let, dokazuje njegovo uporabnost. Chi gongzdravi večino kroničnih bolezni, in to brez škodljivih stranskih učinkov. Posameznik občuti več energije, je motiviran in sproščen. Mentalni stres in fizične napetosti se odpravijo, ustvari se splošno ugodje in zadovoljstvo. Enostavne chi gong vaje nam podarijo višje nivoje zdravja, izboljšajo spolno življenje in omogočijo večjo delovno učinkovitost!

Mnogi Kitajci izvajajo različne oblike chi gonga, da bi si zagotovili zdravje in preprečujejo bolezni. Raziskave v šestdesetih letih so pokazale, da ljudje, ki izvajajo neko obliko chi gonganiso tako podložni boleznim in staranju. Tako so se po vsej Kitajski razširile terapevtske ustanove. Ljudje s kroničnimi problemi so hiteli do najbližjih chi gong inštitutov, da bi se naučili te »čudodelne« zdravilne metode, ki krepi zdravje in spodbuja dolgoživost.       

 Princip delovanja chi gonga sloni na uravnoteženih gibih in skladnem dihanju, da se vzpostavi, obnovi in uravna pretok chija. Ko telesu zagotovimo nemoten pretok življenjske energije - chi, se naravno okrepita proces in sposobnost telesa, da se samozdravi in normalno razvija. Z vadbo se vzpostavi pretok chi skozi energetske kanale skozi vse telo. Vzpostavljanje pretoka lahko občutimo kot mravljinčenje, nenadno bolečino, srbenje ali v obliki nehotenih gibov in trzljajev. To je znak, da se je chi na tem delu aktiviral.

Chi je inteligentna energija. Z vadbo chi gonga se naučimo pridobivati in ohranjati chi, le-ta pa se nato sam usmeri na področja, kjer je to najbolj potrebno. Ko je zdravje doseženo, se chilahko usmerja na doseganje novih nivojev zdravja. S tem ko se okrepi imunski sistem, lahko preprečimo nastanek bolezni, saj jih presekamo že v koreninah. Ko se poveča energetski nivo, kar se pozitivno izraža pri vsem, kar počnemo, nas prične chi osvobajati od umetnih stimulansov, kot so nikotin, kofein, sladkor, hrana in drugo. Če torej želite izgubiti nekaj kilogramov, predstavlja prav chi gong najbolj naraven in zdrav način, ki nudi permanentno izgubo odvečne teže, in to brez napornih diet ali povišanega bitja srca. Vadba chi gongaustvarja notranje ravnovesje na nivoju telesa, uma in duha, kar omogoči sprožitev naravnega samozdravilnega mehanizma, ki ga imamo vgrajenega že od rojstva.  

 ROJSTVO ŽERJAVOVEGA STILA CHI GONGA

Žerjavov stil je ena izmed najbolj razširjenih oblik chi gonga. Po vsem svetu ga namreč izvaja že več kot 20 milijonov ljudi. Sestavil ga je dr. Chao Jing Sian leta 1980 v glavnem mestu Kitajske, Pekingu. Vsak dan ga prakticira vedno več ljudi, da bi si pozdravili svoje kronične bolezni ali da bi enostavno uživali zdravje in duhovni napredek. Razlog za tako veliko razširjenost je pretok chija, ki se pri prakticiranju Žerjavovega stila chi gonga občuti mnogo lažje kot pri drugih stilih. Že po kratki vadbi se občuti pretok chija telesu, v  treh mesecih osredotočene vadbe pa posameznik ponavadi občuti aktiviranje chi tudi na določenih akupunkturnih točkah.

Kitajski rek pravi: »Ko ima nekdo kronično bolezen, postane najboljši zdravnik za to bolezen.«To drži za dr. Chaa. Že od rane mladosti je bil bolehen in šibak. Leta 1962 ga je prizadela pljučna tuberkuloza. Zdravila, ki jih je jemal, niso pomagala in njegovo stanje je bilo vsak dan hujše. Zaradi neuspešnega zdravljenja v bolnišnici je bil prisiljen oditi v rehabilitacijski center. Ena od dnevnih aktivnosti je bila ena ura vadbe chi gonga. Po osmih mesecih neprekinjene vadbe je njegovo bolezensko stanje izginilo in lahko je odšel iz centra.

Za povrnitev zdravja je bil dr. Chao zelo hvaležen. V tem času je bila večina stilov chi gongaprecej zapletena, tako da je dr. Chao preizkušal mnoge stile chi gonga in ustvaril stil, ki se ga je lahko naučiti in ima odlično terapevtsko vrednost – Žerjavov stil. Ustvaril je nabor vaj, ki se imenujejo: Povezovanje s šestimi nebeškimi smermi in vračanje chiKomunikacija z nebom, človekom in zemljoŽerjav giba glavo, da odpre chi vrataŽerjav se rahlo dotika vode,Zbiranje chija na njegovem izvoru ter na koncu Stoječa meditacija na treh Tan Tienih.

Žerjav je na Orientu, še posebej na Kitajskem, Koreji in Japonskem, je simbol dolgoživosti in miru. Žerjav ima tih, netekmovalen značaj. Gibi pri tej vrsti chi gonga so osnovani na gibanju žerjava, ki so harmonični in mili kot pretok vode v zvenečem potoku. Žerjavov stil chi gonga je enostaven za učenje in vadbo. Dokler posameznikov um sledi pretoku chi, se izrazijo terapevtski efekti in posameznikova energija postane bolje uravnana in uravnotežena.

Ne glede na poklic redna vadba chi gonga omogoča, da ostanemo mirni in zbrani tudi v kritičnih situacijah. Z vadbo chi gonga zlahka spremenimo stres v življenjsko moč, strah v modrost in starost v mladost! Vsekakor se nam nivo energije zelo poveča ne glede na to, kar počnemo.

Nekdo, ki se želi dovršiti, mora najprej spoznati sebe in svoj chi. Ključ je sprostitev in osredotočenje na pretok življenjske energije, ki se naravno pojavi, ko uravnoteženo premikamo svoje telo in mu dovolimo »peti«.

 

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Komentar:

Dušan Donko

že vrsto let poučuje široko paleto veščin iz zbirke daoistične metafizike; Klasični Feng Shui, Bazi astrologijo, Yijing, Branje obraza, Qigong, Wudang taiji, kitajsko jogo Dao yin, nego spolne energije, meditacijo, dao samozdravljenja in zdravilne prehrane. 

Predsednik društva za krepitev telesa, uma in duha Taoin in Slovenskega taoističnega društva Taoas je diplomant Mastery Academy of Chinese Metaphysics ter učenec Velikega mojstra Wudang kung fuja, You Xuandeja iz Kitajske. Skozi program »Šole Življenja in Večne Mladosti« izobražuje posameznike, ki želijo spoznati bodisi dao modrosti o naravnih zakonih, bodisi dopolniti življenjsko moč, zdravje ali duhovno vitalnost.

www.taosvet.si/
Vaše razmišljanje glede članka lahko podelite kot komentar - zgoraj.

Iskalnik VSEBIN

Kategorije ponudnikov

Delite povezavo

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NajWellness e-Novičke

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Prispevajte

Spletni stran NajWellness.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več informacij