BALI- OTOK BOGOV

Dih jemajoče plaže in templji, rajski tropski vrtovi,  riževa polja in ljudje z iskrenim in širokim nasmehom na obrazu.  Bali je otok umetnikov in otok na katerem se prepletata turizem in pristna narava.  Nahaja se v Indonezijskem arhipelagu in je ena najbolj priljubljenih destinacij na svetu. Že ob prvem stiku obiskovalce prevzamejo vonjave, barve, zvoki in sanjski prizori.

Bali je najbolj zahodni otok Malih Sundov, meji pa na Javo in Lombok. Bali je pretežno gorat otok vulkanskega izvora s površino 5561 km²,  ter ima nekaj čez  3 milijone prebivalcev, ki so večinoma hinduisti in muslimani. Glavno mesto je Denpasar.

Zgodovina

Zgodovina Balija je pestra vsaj tako kot njegova pokrajina. V srednjem veku so otok naseljevali stari prebivalci, danes imenovani Bali Aga, ki niso bili hinduisti. Še danes njihovi potomci živijo v nekaterih vasicah. Stare javanske hinduistične kraljevske družine so se začele naseljevati na otoku po muslimanske zavzetju Jave, ob tem pa so v gorate predele pregnali prvotne prebivalce. Nizozemci so bili najpomembnejši kolonialni lastniki otoka,.

Bali je poznan  kot otok bogov. Legenda o imenu se je obdržala do danes. Kot je zapisano v Pura Sada templju v vasici Kapal, se je ob ustvarjenju kontinentov in otokov na zemlji, je Ida Sang Hyang Widhi poklical bogove, da so se skupaj zbrali na vrhu gore Mahameru.  Sang Hyang Pasupati je določil da so bogovi ustvarili nov otok, imenovan Bali. Bathara Pasupati je razložil bogovom, da bo otok, ki ga bodo ustvarili nekaj posebnega in bo služil kot svetišče vseh bogov. Na tem otoku bodo vsi bogovi čaščeni za vse čase in bogato obdarovani iz strani prebivalcev.  

Pokrajina

Z riževih polj in teras se odpira pogled na džunglo, v drugi smeri pa na dih jemajočo zeleno naravo.  Čeprav je otok majhen, ga zaznamuje izjemna raznolikost.  Ob številnih palmah oko pobožajo cvetoči grmi, orhideje in nasadi bambusa. Luksuzni hoteli zadnja leta svojo ponudbo selijo med riževa polja, saj je zelena barva narave edinstvena.  

Večina plaž je zaradi plitve vode neprimernih za kopanje, v zimskih mesecih tudi zaradi nečistoče rek, ki se zlivajo v morje.  Turisti imajo zato raje hotelske bazene, potapljači pa obožujejo severno obalo.

Vasica čapelj- Petulu

5 kilometrov od mesta Ubud se nahaja majhna vasica Petulu, ki  na prvi pogled deluje kot tradicionalna balijska vasica.  Obdana z riževimi olji in palmami je dom preko 9000 čapelj.  Te vsako jutro odletijo po otoku in se zvečer vrnejo v Petulu.  Opazovanje ptic med letom je prava paša za oči.  V bližnji okolici je možno opazovati preko 50 vrst različnih ptic.  Pred nekaj desetletji je bilo na Baliju mogoče opaziti tudi tigre, krokodile in nosoroge, danes so od večjih sesalcev prisotni le jeleni in divji merjasci.

Razvajanje

Bali je pravo mesto za razvajanje. Številni hoteli, wellness centri in kozmetični saloni nudijo razkošne nege za sprostitev. Ob številnih mojstrih ayurvede gostom svoje storitve ponujajo strokovnjaki za masaže, nego obraza in pomlajevanje. Masaža s toplimi školjkami  sprosti napetosti v mišicah in  uravnovesi energijske centre v telesu.

Damai Lovina Villas je eden prvih ekoloških resortov na otoku. Naselje vil je popolnoma ekološko, od bio pridelkov do vodne porabe.  Resort je samooskrben, saj na lastnem vrtu pridelajo vse, kar potrebujejo v restavraciji.  Damai resort je odličen za ljubitelje dobre in kvalitetne hrane.

Tradicionalni balijski boreh

bali boreh

Boreh je poznano tradicionalno zdravilo, namenjeno lajšanju bolečin v mišicah in pospeševanju prekrvavitve, Balijci pa ga uporabljajo že vrsto rodov. V dišeči pasti zmešane tople začimbe, na primer klinčki, koriander, zmleta sandalovina, muškatni orešček in rižev prah nanesejo na telo. Boreh je eden najbolj razkošnih tretmanov, ki  ima dokazane blagodejne sproščujoče in zdravilne učinke, obenem pa mehča kožo. 

 

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Komentar:

Sabina Mojzeš Recek

Kot urednica spletnih portalov NajWellness.si in PorocniPlaner.com, je z vsebinami, ki lepo zaokrožajo tematiko vedno pripravljena na novosti.

Preučevanje budizma, ji daje inspiracijo in moč stopiti iz povprečja.

Prisluhniti človeku in iz izziva narediti priložnost je njena velika vrlina.

Kot marketinški strokovnjak in pisec besedil, pa vsaki besedi da posebno berljivost in moč. Njena velika strast so sloni, krave in banane. 

Če želite v življenju stopiti korak naprej, pa naj si bo to na poslovnem ali osebnem področju, je ona prava oseba za vaš napredek.

www.PorocniPlaner.com
Več iz te kategorije: ŠRI LANKA »
Vaše razmišljanje glede članka lahko podelite kot komentar - zgoraj.

Iskalnik VSEBIN

Kategorije ponudnikov

Delite povezavo

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NajWellness e-Novičke

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Prispevajte

Spletni stran NajWellness.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več informacij