KAKO ODPRAVITI CELULIT IN ODVEČNE MAŠČOBE

Celulit je tista pomarančasta koža, ki si je ne želi nobena ženska na svetu. Še posebej ne poleti, ko je treba obleči kopalke ali obleči mini krilo. Zmotno je prepričanje, da celulit prizadene samo starejše in močnejše ženske, saj ga lahko danes vidimo tudi pri mlajših in zelo suhih ženskah. Zakaj se to dogaja in kje leži vzrok za to?


Kaj je celulit?

Celulit je motnja v maščobnem tkivu, ki nastane zaradi kopičenja odpadnih snovi v telesu. Odpadne snovi, ki se po naravni poti ne morejo izločiti, se izločajo skozi kožo, kar se nato odraža kot mozolji, akne in tudi celulit. Lahko se vprašamo, zakaj odpadne snovi po naravni poti ne morejo ven? Blokade,  ki so nastale zaradi preveč sedenja in prevelike pasivnosti telesa ter zaradi preveč razmišljanja, skrbi, vznemirjenja ali stresa, povzročajo razne motnje v cirkulaciji krvi, limfe in nasploh življenjske energije. To ustvarja tudi leno črevo, ki ne prebavlja zadovoljivo, pojavi se zastalo blato v telesu, s tem pa se začno kopičiti odpadne snovi. Znamenje, da so se pojavile blokade, se kažejo tudi v slabšem počutju in vedno večjem nezadovoljstvu in občutku nečistosti. Če se blokade ne odpravijo, lahko pripeljejo tudi do resne bolezni. Blokado si lahko predstavljate, kot zamašek, ki zapre obtok. Več je blokad, bolj zapacano je telo. Bolj zapacano je telo, slabše se počutimo in bolezni se nas lotevajo.

GLAVNI VZROKI IN REŠITVE


Vzrok: Slaba cirkulacija

Preveč sedenja, in premalo gibanja. Eden od možnih načinov, da se začasno znebimo celulita je pristop s kremami, masažo in celo s kakšnimi operacijami. Toda, ker celulit ni samo zunanji problem temveč tudi notranji, se ga je potrebno lotiti tudi od znotraj. Da bi se znebili celulita je potrebno znova vzpostaviti telesno ravnovesje in znova vzpodbuditi cirkulacijo.

Dejstvo je, da se maščoba in celulit najraje nabirata na delih, ki so najmanj ogrevani ali prekrvavljeni, torej hladni. Eden od načinov, da se rešimo celulita, je vzpostavitev centralnega ogrevanja. Na hladne, zapostavljene, osovražene dele, je potrebno pripeljati kri in življenjsko energijo, da ponovno vzpostavimo potrebno cirkulacijo in pospešimo limfo. To lahko naredimo z aktivnim gibanjem  (telovadba), pasivnim gibanjem (masaža, meditacija), ali pa kombinacijo obeh (chi kung – glej vajo 1).

Vaja 1
Počep:

Počep je idealna vaja za odpravljanje celulita. S počepom lahko zelo aktiviramo življenjsko energijo, ki jo nato uporabimo za toplejenje maščob in celulita. Pri počepu roke drsijo ob stegnenicah, tako dosežemo, da smo pozorni na problematična mesta. Počasi počepnemo, pazimo, da so na koncu počepa stopala v celoti na tleh. V tem položaju ostanemo nekaj sekund, nato se počasi, počasi, zelo počasi vstajamo iz pet. Vaja na začetki ni prav nič enostavna, saj cel počep traja 2 minuti. Nasmehnite se svojemu telesu, bodite prijazni, občutite pretok energije!

Gibanje ni nekaj, kar bi se vezalo samo na zunanje vidne gibe. Preko chi kung ali tai chi vaj lahko vzpodbudimo in aktiviramo življenjsko energijo – notranji ogenj, ki na naš ukaz topi maščobe. Ko enkrat začutimo, da smo energijo aktivirali, ji lahko naročimo, kaj želimo, da naredi. Naj razložim. Verjetno na svetu ne obstaja debelušna ženska, ki ne pozna občutka rejenja. To je tistega občutka, ko se ob vsaki najmanjši misli na to, da bi se lahko zredile, tudi zredijo. Maščobne celice se enostavno kar razbohotijo in na tehtnici se že pozna »nov kilogram«! To se zgodi, ker smo se v mislih povezali z maščobnimi celicami in smo jim z mislijo sugerirali kaj naj naredijo. Maščobnim celicam je do vprašanja preživetja dejansko vseeno, ali se bodo skrčile ali razbohotile. Naša misel je zanje ukaz! Če denimo takrat, ko vidite ali pojeste hrano, pomislite: »Joj, spet se bom zredila!«, bodo celice sledile vašemu ukazu! Misli imajo moč, da lahko za seboj potegnejo energijo, ki se nato porabi za izvrševanje teh ukazov. Zato je zelo priporočljivo, da se čimprej začnete zavedati kaj mislite in kakšne občutke in posledice vam to prinaša! Potem, pa zadevo obrnite sebi v prid! (glej vajo 2)

Vaja 2
Skrčite se! Stopite se!

Ko boste občutili življenjsko energijo oziroma notranji ogenj, lahko npr. prijazno ukažete: »Moje drage maščobne celice, poslušajte me! Skrčite se! Postanite zdrave, vitalne in čvrste! Vsa odvečna maščoba naj se stopi!« V mislih ponavljajte to, dokler ne boste resnično občutili, kako se krčijo! Več energije proizvedete, lažje boste zadevo izpeljali! Na koncu se lahko še zmasirate in potrepljate po kritičnih delih, da pospešite cirkulacijo.

Vzrok: Kisli ph

Poznamo kislo (jin) in bazično (jang) prehrano. Če jemo preveč kislo hrano (rdeče meso, mlečni izdelki, sladkor, sol, kava, alkohol, pomirjevala, droge …) imamo preveč kislo kri in telo bolj proizvaja maščobe. To je obrambna reakcija organizma. Določene vrste hrane, kakor tudi stres in negativna čustva (zamere, jeza, krivda, žalost, razočaranja …) povečajo kislost krvi, kar se tudi odraža v prekomerni teži. Zato ustvarjajte ph ravnovesje, jejte hrano z bazičnim ph (sadje, zelenjava) in delajte na vzgajanju pozitivnih čustev in vrlin (notranji smehljaj).

Jejte takšno hrano, kakršni bi sami želeli izgledati! Namesto celulitastih čevapčičev si raje privoščite vitalno melono, lubenico ali zelenjavno solato. Lahko si privoščite tudi kakšne oreške (sončnična semena, mandeljni, indijski oreščki, kikiriki), vendar v smislu ohranjanja ravnovesja ne pretiravajte. Tudi riž, krompir in maščobni prelivi so dovoljeni, saj maščobe niti najmanj niso naši sovražniki, prej prijatelji, ki poskrbijo, da se telo in prebavna cev podmaže in hrana lažje prebavi. Če vsakodnevno poskrbimo za aktivacijo življenjske energije in vzdržujemo čisto pretočnost telesa, se zaužita maščoba ne bo utegnila spremeniti v trdo stanje - odvečno maščobo in celulit.

Bodite tudi pozorni na stanje uma!

Preveč skrbi, vznemirjenja, intelektualnega angažiranja in preveč sedenja na eni strani ter premalo gibanja, cirkulacije in ravnovesja na drugi strani ustvarjajo celulit! Situacijo pa lahko obrnemo, če si bomo malo po malo prizadevali, k odstranjevanju zgoraj naštetih vzrokov in poskrbeli za notranje in zunanje gibanje in ravnovesje. Pri tem vam bodo v veliko pomoč vaje, ki uravnovešajo telo, um in duha (tai chi chi kung, dihalne tehnike, tao yin ...)

Komentar:

Dušan Donko

že vrsto let poučuje široko paleto veščin iz zbirke daoistične metafizike; Klasični Feng Shui, Bazi astrologijo, Yijing, Branje obraza, Qigong, Wudang taiji, kitajsko jogo Dao yin, nego spolne energije, meditacijo, dao samozdravljenja in zdravilne prehrane. 

Predsednik društva za krepitev telesa, uma in duha Taoin in Slovenskega taoističnega društva Taoas je diplomant Mastery Academy of Chinese Metaphysics ter učenec Velikega mojstra Wudang kung fuja, You Xuandeja iz Kitajske. Skozi program »Šole Življenja in Večne Mladosti« izobražuje posameznike, ki želijo spoznati bodisi dao modrosti o naravnih zakonih, bodisi dopolniti življenjsko moč, zdravje ali duhovno vitalnost.

www.taosvet.si/
Več iz te kategorije: « NEGA KOŽE V HLADNIH DNEH
Vaše razmišljanje glede članka lahko podelite kot komentar - zgoraj.

Iskalnik VSEBIN

Kategorije ponudnikov

Delite povezavo

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NajWellness e-Novičke

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Prispevajte

Spletni stran NajWellness.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več informacij