KISLO ZELJE – NAŠ PRIJATELJ V ZIMSKIH DNEH

Zelje so poznali že v starem Egiptu in rimskem imperiju, seveda pa je tudi pri nas poznano že vrsto let. Zelje je veljalo v ljudskem izročilo kot domače zdravilo, ki odpravi marsikatero težavo.

Kislo zelje se pripravlja iz posoljenega, drobno naribanega belega zelja. Med fermentacijo v njem nastaja vitamin B12, ki ga sicer v rastlinski prehrani ne najdemo. Ravno zato je za vegane nepogrešljivo živilo.

Zelje s kisanjem ne izgubi zdravilnih lastnosti, ampak se nekatere sestavine razvijejo šele v procesu fermentacije.  Nekoč so kislo zelje pripravljali predvsem revne podeželske družine, v zimskih mesecih je bila za njih to osnovna prehrana. Danes je zelje poznano kot eno najbolj antioksidantnih in vitaminov polnih vrst zelenjave.

Ob vitaminu B12, ki je nenadomestljiv za dobro razpoloženje, odpornost proti stresu, za možganski in živčni sistem, celično rast in nastajanje kosti, ima kislo zelje še mnogo pozitivnih lastnosti. Vsebuje vitamin B6, ki je nujen za presnovo beljakovin, vitamin B3, ki ga potrebujemo za celično in možgansko presnovo, izjemno veliko panteonske kisline- vitamina B5 in veliko vitamina C, kalija, železa, magnezija in cinka.

Kislega zelja pred uporabo ni potrebno oprati, tudi če je zelo kislo. Z vodo bi namreč iz zelja sprali veliko hranilnih snovi. Najbolje je, če ga uživamo surovega v solati, kuhanje pa naj ne traja dlje kot 25 minut, saj po tem času postane zelje premehko in izgubi hranilne snovi.

V hladnih mesecih, ko je sezona prehladov, si zelje privoščite večkrat. Že 10 dag svežega kislega zelja namreč zagotovi skoraj polovico dnevne potrebe po vitaminu C.

Komentar:

Sabina Mojzeš Recek

Kot urednica spletnih portalov NajWellness.si in PorocniPlaner.com, je z vsebinami, ki lepo zaokrožajo tematiko vedno pripravljena na novosti.

Preučevanje budizma, ji daje inspiracijo in moč stopiti iz povprečja.

Prisluhniti človeku in iz izziva narediti priložnost je njena velika vrlina.

Kot marketinški strokovnjak in pisec besedil, pa vsaki besedi da posebno berljivost in moč. Njena velika strast so sloni, krave in banane. 

Če želite v življenju stopiti korak naprej, pa naj si bo to na poslovnem ali osebnem področju, je ona prava oseba za vaš napredek.

www.PorocniPlaner.com
Vaše razmišljanje glede članka lahko podelite kot komentar - zgoraj.

Iskalnik VSEBIN

Kategorije ponudnikov

Delite povezavo

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NajWellness e-Novičke

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Prispevajte

Spletni stran NajWellness.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več informacij