KDO SE RAD SLADKA

JAZ! Priznam. Kriva.

Če pa je tako fino. Ko se sladkam, se počutim nebeško. Občutki me popeljejo daleč v otroštvo in kar naenkrat me preplavi tista otroška nagajivost in občutek sreče. Sladkor je pravzaprav ena »fina droga«, ki nas dvigne in popelje v višave. Z njim dobimo veliko energije in novih idej.

Že od nekdaj sem rada pekla peciva. Priprava druge hrane mi je bila »nujno zlo«. Ampak v »prejšnjih« časih so bile moje sladice polne moke, jajc, smetane in belega sladkorja. Z mojega današnjega vidika precej nezdrave. Drugega pač nisem poznala. Kuhala sem s tem, kar mi je predstavila moja mama.

V času študija sem sama pripravljala vse obroke in takrat se je začelo moje kulinarično širjenje obzorij. Najprej sem skoraj vse zavračala z besedami: »To zagotovo ni dobro.«. Iskreno priznam, da sem se dolgo branila in se borila s seboj. Trmasto sem vztrajala pri tem, kar sem poznala, ker sem bila prepričana, da je to edino dobro in dovolj enostavno zame.

Največjo spremembo pri svojem načinu prehranjevanja sem naredila po rojstvu svojih dveh otrok. Če že sebi ne, sem njima želela dati res samo najboljše. Tako se je začela moja pot izobraževanja, eksperimentiranja, branja knjig, raziskav in spremljanja različnih blogov.

Na tej poti sem odkrila presne sladice. Na slikah so vse izgledale tako lepo, da je bilo skoraj nemogoče, da ne bi bile dobre. Moja domneva se je izkazala za pravilno in odkar sem se naučila njihove priprave, jih ne zamenjam za tiste klasične. Občutki, ki sem jih zapisala v prvem odstavku, so ob uživanju presnih sladic še bolj intenzivni. Kajti ob tem, ko se sladkam, vnašam v svoje telo tudi vitamine, minerale, vlaknine, zdrave maščobe, encime. Svojega telesa sploh ne obremenjujem, temveč mu pomagam. Pomagam pri vsakodnevnem funkcioniranju, pri krepitvi imunskega sistema, dajem podporo prebavnemu sistemu, skrbim za lepo kožo in lase pa še veliko energije dobim.

Največja prednost presnih sladic je ta, da niso toplotno obdelana, zato se v njih ohranijo vsa hranila. Z njimi dejansko hranimo telo in dušo, saj niso »pobeg iz realnega sveta«. Saj veste, kaj nezdravega si privoščimo, ko se slabo počutimo in tako se čarobni krog sklene. Moje sladice so danes brez glutena, laktoze in jajc ter vseh mogočih umetnih dodatkov. Uporabljam le surovo sadje, oreščke, kokosove produkte, semena, hladno stiskana olja in presna sladila. Nekateri boste morda rekli, da je fruktoza v sadju slaba, ampak veste kaj, raje jo zaužijem v njeni naravni obliki kot predelana sladila. Zagovarjam stališče, da kar je naravno, je bolj prijazno do mojega telesa.

Presne tortice so me prepričale tudi zato, ker so božanskega okusa. Velikokrat se spomnim ene gospe na degustaciji tortic, ki mi je potem, ko sem ji povedala, brez česa so moje torice, postavila zanimivo vprašanje: »A so tudi brez okusa?«. Najprej sem se zasmejala, potem pa sem se spomnila svojega skepticizma. No, z veseljem sem ji ponudila košček tortice, nad katerim je bila prijetno presenečena. Ljudje namreč mislimo, da kar je zdravo, ni dobro. Pa sploh ni tako! Iskreno vam priznam, da tudi mene ne prepriča hrana, tudi če je še tako zdrava, če mi ni dobra in lepo prezentirana. Dejstvo je, da ljudje jemo tudi z očmi, zato tega vidika pri pripravi hrane nikar ne zanemarimo.

Nenazadnje je priprava presne tortice tako enostavna! V samo pripravo večkrat vključim svoja otroka, ki jima tudi z veseljem dovolim, da na koncu s prstki pomažeta posodo. Vedno znova jima s tem naredim nepopisno veselje. In ko se smejita moja otroka, se smejim tudi jaz…

 

Komentar:

Karmen Trs

Sem mlada mamica dveh nadobudnih petletnih fantkov, samostojna podjetnica, navdušena plesalka, gurmanka in športnica. Odkar se prehranjujem v večini vegansko,  veliko več eksperimentiram z okusi in tako izražam svojo ustvarjalnost. Svoje znanje o pripravi prednih slaščic in drugih jedi delim na kulinaričnih delavnicah, presne tortice pa prodajam pod blagovno znamo Adam in tortica.

www.adamintortica.si
Vaše razmišljanje glede članka lahko podelite kot komentar - zgoraj.

Iskalnik VSEBIN

Kategorije ponudnikov

Delite povezavo

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NajWellness e-Novičke

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Prispevajte

Spletni stran NajWellness.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več informacij