ARONIJA- NAJMOČNEJŠI ANTIOKSIDANT NARAVE

Aronija je rastlina, ki izhaja iz vzhoda Severne Amerike in zraste v bujno rastoči grm do 2 metra v višino. Je listopadna grmovnica, ki jo uvrščamo med jagodičevje in je v bližnjem sorodu s jerebiko in hruško. Ker je za gojenje nezahtevna, je idealna za domače vrtove.

Njeni plodovi imajo temno vijolično barvo in sladko-kislo aromo, po izgledu pa spominjajo na borovnice. V naravi jo najdemo največkrat v močvirjih in vlažnih gozdovih. Ker je izjemno odporna na mrat, jo gojijo tudi v Rusiji, na Švedskem in na Finskem, do živega pa ji ne pride niti suša, škodljivci in bolezni.

 

Aronija vsebuje veliko vitaminov in mineralov, med drugim vitamin P, ki spodbuja absorpcijo vitamina C, krepi kapilarne stene in ohranja vezivno tkivo. V majhnih jagodah najdemo prav tako veliko vitamina A,B,C,E in kalcij, kalij, jod, železo in mangan. Zaradi vsebnosti antioksidantov nas ščiti pred rakom in ostalimi poškodbami zaradi prostih radikalov. Sladkornim bolnikom pomaga pri uravnavanju delovanja trebušne slinavke, ravni sladkorja in hemoglobina v krvi, zmanjšuje možnost kapi in nevarnost strjevanja krvi. Hitro po uživanju aronije boste opazili bolj urejeno prebavo, pomagala pa vam bo tudi pri odpravljanju zgage in umirjanju krčev v želodcu. Poznana je tudi kot sadež lepote. Zaradi visokega deleža antioksidantov zavira procese staranja in izboljšuje dolgoročni spomin.

 

Aronija je priporočljiva pri želodčnih težavah, kožnih boleznih, slabokrvnosti, migrenah, povišanem sladkorju, boleznih jeter in žolča ter za ublažitev kronične utrujenosti.

Sadeže lahko uporabite tudi za pripravo marmelad, jih uživate posušene ali jih dodate narastkom, pecivu ali piti.

 

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Komentar:

Sabina Mojzeš Recek

Kot urednica spletnih portalov NajWellness.si in PorocniPlaner.com, je z vsebinami, ki lepo zaokrožajo tematiko vedno pripravljena na novosti.

Preučevanje budizma, ji daje inspiracijo in moč stopiti iz povprečja.

Prisluhniti človeku in iz izziva narediti priložnost je njena velika vrlina.

Kot marketinški strokovnjak in pisec besedil, pa vsaki besedi da posebno berljivost in moč. Njena velika strast so sloni, krave in banane. 

Če želite v življenju stopiti korak naprej, pa naj si bo to na poslovnem ali osebnem področju, je ona prava oseba za vaš napredek.

www.PorocniPlaner.com
Vaše razmišljanje glede članka lahko podelite kot komentar - zgoraj.

Iskalnik VSEBIN

Kategorije ponudnikov

Delite povezavo

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NajWellness e-Novičke

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Prispevajte

Spletni stran NajWellness.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več informacij