PREDMENSTRUALNI SINDROM

V naši hitro spreminjajoči družbi so ljudje izgubili svojo instiktivno naravo glede prehranjevanja, spolnosti, gibanja, spanja … Tako imamo zelo siromašen koncept o tem kaj je dobra dieta, spolnost, naravno gibanje, dobro spanje … Vse preveč se zanašamo na okušalne brbončice, vizualne občutke pri prehrani, spolnosti ipn. V večini primerov se nismo naučili jesti, da bi živeli, temveč živimo, da bi jedli.

Da bi stvar bila še bolj zapletena, se zaradi naglice odločimo za instant rešitve (delni pogledi zdravo prehrano, gibanje in spolnost), kar pa še poglobi naše težave in navade. Vse to se kaže v upadu kvalitete človeškega življenja v moderni družbi.

Starodavni sistemi prehranjevanja, nežnega gibanja, spolnosti so že sami po sebi zdravilni sistemi. Še več, saj so sistemi preprečevanja nastanka bolezni. Njihova prednost leži v prožnosti prilagoditve na potrebe vsakega posameznika in obravnavajo osebo kot celoto namesto bolezni. Ti sistemi se ne ubadajo z boleznijo, ampak raje z zdravjem. V seriji člankov se bomo poigrali z nekaterimi pogostimi težavicami modernega človeka (PMS, impotenca, zaprtje, prehlad, hemeroidi, sladkorna bolezen, visok krvni pritisk, itd.). Ker imajo ženske prednost bomo začeli s PMS.

PMS je stanje, ki se pojavi po ovulaciji ali pred menstruacijo, zaradi hormonske fluktacije/spremembe. Spremljajo ga lahko trebušni krči, napihnjenost, bolečine v križu, glavobol, napetost, razdražljivost, malo energije in spreminjanje razpoloženja. Zdrava ženska naj ne bi poznala teh neugodij (ali zelo malo) v času menstruacije, vendar približno 70% modernih žensk (še posebej na razvitem Zahodu) trpi od teh simptomov. Delno temu pripomore velika zaužita količina hladne hrane in pijač, kar povzroči stagniranje krvi. V terminologiji tradicionalne kitajske medicine oziroma taoistične konstruktivne medicine, je PMS stanje disharmonije v krvi. Vzrok disharmonije je lahko stagnirana kri, ne dovolj krvi ali vročina v krvi; stagnacija chi oziroma življenjske energije. Akupunktura, akupresura, zelišča, pravilna prehrana (dieta) in nežna gibanja (T'ai chi, Tao yin, Chi (Qi) gong) so zelo koristni pri sproščanju teh simptomov ter vzpostavljanje hormonskega ravnotežja.

PRIPOROČLJIVO:

Vsaj teden dni pred začetkom PMS simptomov zaužijte nekaj od spodaj naštetega: ingver, zelena čebula, janež, lupine pomaranč, špinača, orehi, glogove jagode, cimet, črni poper, kitajski dateljni, kitajski gozdni koren (Angelica sinensis).

ZDRAVILA:

1. Naredite čaj iz ingverja, zelene čebule, janeža, črnega popra in lupin pomaranče. Vre naj 10 minut. Pijte ga tri-krat na dan, začnite vsaj teden dni pred začetkom PMS sindromov. Še posebej vse, ki občutite hlad.

2. Naredite špinačno juho, vre naj 30 minut.

3. Naredite čaj iz glogovih jagod in cimeta.

4. Najdite kitajskega herbalista/akupunkturista za zeliščne formule. Če želite lahko te formule naročite tudi preko interneta/pošte, (na primer www.traditionsoftao.com)

IZOGIBAJTE SE: hladni hrani, surovi hrani, prekomernemu zaužitju sadja, kisa, vseh školjk, kave, stimulansom, sladkorju, mlečnim izdelkom in kajenju. Uživanje preveč hladne hrane ohladi kri, kar se kaže v stagnaciji in problemih PMS.

ENOSTAVNI CHI GONG


Naredite nekaj preprostih masaž, gibov in notranjega smehljaja, ki vam bodo pomagali poravnati hormonsko neravnotežje. Vedno poskrbite, da ste topli v spodnjem delu telesa.

1. Tople dlani položite na področje pod popkom. Pričnite naravno dihati (trebušno dihanje) in se smehljajte v svoja rodila, tako da občutite razširjanje topline in smehljajoč občutek po telesu. Naredite vsaj 36 vdihov.

2. Nato dlani prestavite nižje, na točko imenovano »Palača jajčnikov«. Ta leži med obema jajčnikoma, približno 8 cm pod popkom. Nadaljujte s smehljanjem in globokim, nežnim dihanjem. Vzamite si čas zase, občutite toplino in prijeten občutek.

3. Prestavite dlani na Sončni pletež, ki je nadzorna točka jeter in vranice; organa, ki prispevata kri. Razširite smehljajček in toplino preko tega področja in organov. Uživajte.

4. Ko ste dosegli želen občutek sproščenosti in radosti zaključite s preprosto masažo trebuha. Postavite desno dlan na popek in nežno krožite v smeri gibanja urinega kazalca 49-krat. Sedaj uporabite levico in obrnite smer kroženja za 49-krat.

5. Redno tudi masirajte palca na nogi. Tu se pričneta meridiana oziroma energetska kanala vranice in jeter. Objemite palec in z njim krožite v obe smeri vsaj 9-krat. Pred spanjem si umijte noge v topli vodi in si dobro obrišite in zdrgnite stopala. S tem boste spodbudili pretok v spodnjem delu telesa.

Današnji način obutve in oblačenja ženskam povzročajo resne zdravstvene težave. Recimo preozko obuvalo preprečuje pretok v stopalih, kjer ženske sprejemajo osnovno yin energijo in izločajo presežek yang energije, kar jim omogoča ravnotežje med yinom in yangom, po domače zdravje. Tudi najlonke so zelo problematične saj ne dovoljujejo prevajanje energije, koža ne more dihati, kar ženske preveč segreva v zgornjem delu telesa in tako izgubijo naravno ravnotežje. Kot tretjič je tu nederček, ki ženske blokira na njihovem najpomembnejšem centru – srcu. V prejšnjih številkah smo že pisali o nujno potrebni masaži dojk, kar ženski zagotavlja uravnoteženost hormonskega sistema. Veste, vse kar je sedaj komplicirano je bilo na začetku preprosto. Če lahko to razumete, potem boste videle, da je rešitev zelo preprosta. Za konec še modrost Lao Tzu-ja, ki pravi:

Ko je preveč barv, oko ne more uživati. Če je preveč hrupa, uho ne more sprejemati, tako da glasba ne more biti slišana. Preveč komplicirana, pripravljena ali predelana hrana povzroči, da jezik izgubi sposobnost okušanja. Preveč hitenja sem ter tja, lovljenje in iskanje zamegli um. Preveliko zanimanje, da bi pridobili težko dostopne dobrine popači posameznikovo vedenje. Modra oseba želi ohraniti notranje bistvo, tako da ni zasužnjena s čutnimi užitki. Čutni užitki in zunanje iskanje materialnih dobrin ustvarja bremena in povzroča, da posameznikovo življenje postane raztreseno.

Komentar:

Dušan Donko

že vrsto let poučuje široko paleto veščin iz zbirke daoistične metafizike; Klasični Feng Shui, Bazi astrologijo, Yijing, Branje obraza, Qigong, Wudang taiji, kitajsko jogo Dao yin, nego spolne energije, meditacijo, dao samozdravljenja in zdravilne prehrane. 

Predsednik društva za krepitev telesa, uma in duha Taoin in Slovenskega taoističnega društva Taoas je diplomant Mastery Academy of Chinese Metaphysics ter učenec Velikega mojstra Wudang kung fuja, You Xuandeja iz Kitajske. Skozi program »Šole Življenja in Večne Mladosti« izobražuje posameznike, ki želijo spoznati bodisi dao modrosti o naravnih zakonih, bodisi dopolniti življenjsko moč, zdravje ali duhovno vitalnost.

www.taosvet.si/
Več iz te kategorije: « S HOJO NAD STRES SKRB ZASE »
Vaše razmišljanje glede članka lahko podelite kot komentar - zgoraj.

Iskalnik VSEBIN

Kategorije ponudnikov

Delite povezavo

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NajWellness e-Novičke

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Prispevajte

Spletni stran NajWellness.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več informacij