KOLOSTRUM

S kolostrumom smo se srečali prav vsi sesalci tega sveta, saj je to naša prva hrana. Je gostejša in bolj rumenkasta snov, ki nastaja v mlečnih žlezah v obdobju nosečnosti vsake ženske.

Razlika med mlekom in kolostrumom je ogromna, zato se kolostrum obravnava popolnoma zase. Kolostrum je namreč obogaten z Imunoglobulini (protitelesca), vitamini in minerali, rastnimi hormoni, aminokislinami, maščobami, laktoferinom, levkociti, beljakovinami, ..

Zakaj je pomemben?

Kolostrum ima izjemen pomen predvsem pri novorojenčkih, saj z zaužitjem mama prenese otroku potrebne snovi za vzpostavitev imunskega sistema, za razvoj in rast otroka, vzpostavitev normalnega prehranskega toka in prebave. Kolostrum spodbudi jetra in trebušno slinavko, da pričneta s proizvajanjem prebavnih sokov, prav tako pozitivno vpliva na delovanje prebavil, Imunoglobulini pa poskrbijo, da telo prične z izgradnjo imunskega sistema.

Kot prva hrana ne deluje le hranljivo, ampak ima mnogo učinkov tudi na celotno delovanje in počutje v telesu.

Kakšni so učinki?

Učinki kolostruma v našem telesu so izjemni:

-          Krepi imunski sistem

-          Pripomore k hitrejši regeneraciji tkiv (kože,hrustanca, kosti, tetiv, mišic, ..) v telesu

-          Izboljšuje prebavo

-          Ob športnih aktivnostih pripomore k povečanju mišične mase in izničuje učinek mlečne kisline (t.i. ''musklfiber''), ki nastaja med vadbo

-          Ima izjemen anti-aging učinek na telo

-          Vzdržuje dobro počutje v telesu, ohranja energijo in deluje anti-stresno

-          Dober je v boji z avtoimunimi boleznimi

-          Izboljšuje počutje rakavih bolnikov

-          Ščiti celoten prebavni trak pred okužbami, infekcijami, razjedami

-          Deluje anti-alergeno in protivnetno

Kaj odlikuje kvaliteten kolostrum?

Kvaliteten kolostrum odlikuje vsebina Imunoglobulinov, večja kot je vsebina bolj močan in učinkovit je Kolostrum.

Med samo predelavo kolostruma namreč zaradi toplotnih obdelav lahko pride do večjega uničenja protitelesc. Pri pridelavi je potrebno tako posvečati izjemno pozornost temperaturi, ki se v samem procesu uporablja, saj ta ne sme preseči 42oC. Pri omenjeni temperaturi se protitelesca izničijo in učinkovitost zelo močno pade.

Pomembno pri nakupu kolostruma, je preveriti podatek, ki nam pove kolikšen procent Imunoglobulinov in katere vsebuje produkt.

Kolostrum kot prehransko dopolnilo…

Kot prehransko dopolnilo se ne uporablja človeški Kolostrum, ampak goveji, ki je po strukturi izjemno podoben človeškemu.

Pri tem je pomembno, da se Kolostrum od krav pridobi v določenem časovnem obdobju, saj je kakovost kolostruma z vsako uro nižja.

Vsekakor je potrebno najprej poskrbeti za telička, ki brez oskrbe s kolostrumom ne preživi niti svojega prvega dneva.

Ko boste kupovali kolostrum, je priporočljivo preveriti izvor in sestavino izdelka. Priporočam Essens kolostrum kapsule, ki vsebujejo veliko potrebnih protiteles (imunoglobulin, citokin, laktoferin), esencialne aminokisline, vitamine (A, D, E, C, B1, B2, B6, B12, folno kislino, pantotensko kislino, biotin, niacin), minerale in sledne elemente (natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo, jod, krom).

Komentar:

Sabina Zorenč

Včasih preveč iskreno, srčno bitje, ki prekipeva od ljubezni do rož, metuljev in mačk. Ja to bi lahko na kratko povedala o sebi. Poleg tega pa svoj delavnik preživem v izdelovanju nohtov in urejanju rok, ličenju in promociji naravne kozmetike. Vedno sem si želela svoje izkušnje in znanja deliti drugimi zato se ob spodbudi prijateljev lotevam prenekaterih projektov. Moj zadnji je ustanovitev društva <3 Društvo, ki bo most med vsemi, ki ne vedo kako in kaj v življenju, poslu s tistimi, ki to že dodobra obvladajo.

Najnovejši prispevki od Sabina Zorenč

Vaše razmišljanje glede članka lahko podelite kot komentar - zgoraj.

Iskalnik VSEBIN

Kategorije ponudnikov

Delite povezavo

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NajWellness e-Novičke

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Prispevajte

Spletni stran NajWellness.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več informacij