AJURVEDSKI ČAJI

V ajurvedi lahko človeka na podlagi njegovih značilnosti opredelimo v določeno došo.  Pogosto imamo vse tri doše, vendar je ena od le teh primarna. Doše so kot osnovni značaji, ki posameznika oblikujejo kot unikatno osebo na duhovni, mentalni in fizični ravni. Doše so imenovane kot Vata, Pitta in Kapha. Za dobro počutje morajo biti doše uravnovešene, še posebno doša, ki pri nas prevladuje.  K uravnovešenju lahko pripomoremo tudi s čaji.

Vata

Ljudje Vata tipa so zelo aktivni, hitro dojemajo stvari, so odločni,… Če niso v ravnovesju, so psihično obremenjeni in v precepu ter napetosti. Vata čaj skrbi za ustvarjanje  ravnovesja. Najboljši čas za pitje Vata čaja je med 2.00 in 600 ter 14.00 in 18.00 uro.

Vata čaji: koromač, koriander, cimet, ingver, lovorjev list, sladki koren, konice kopra in bazilika iz kontrolirane biološke pridelave.

Pitta

Ljudje Pitta tipa iščejo veliko energije v sebi, so dobri govorniki in kritični misleci, potrebujejo redno prehrano,  se hitro razburijo in razdražijo. Če niso v ravnovesju, so lahko agresivni: so trmasti in neobzirni. Pitta čaj nudi izravnavanje teh notranjih ognjev.  Najboljši čas za pitje tega čaja je med 10.00 in 14.00 ter 22.00 in 2.00 uro.

Pitta čaji:  poprova meta, rman, koriander, janež, timijan, sladki koren in klinčki.

Kapha

Kapha tipi se poglabljajo vase in v harmonijo s svetom. Po pravilih so uravnoteženi, premikajo se počasi in se ne pustijo zlahka zmotiti pri njihovem miru. Imajo dolg, globok spanec, kažejo nezainteresiranost, pomanjkljivo samoiniciativnost in lenobo.  Pred tem jim lahko pomaga Kapha čaj. Najboljši čas za uživanje Kapha čaja je med 6.00 in 10.00 ter 18.00 in 22.00 uro.

Kapha čaji: ožepek, rožmarin, koriander, ingver, črni poper in majaron. 

 

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Komentar:

Sabina Mojzeš Recek

Kot urednica spletnih portalov NajWellness.si in PorocniPlaner.com, je z vsebinami, ki lepo zaokrožajo tematiko vedno pripravljena na novosti.

Preučevanje budizma, ji daje inspiracijo in moč stopiti iz povprečja.

Prisluhniti človeku in iz izziva narediti priložnost je njena velika vrlina.

Kot marketinški strokovnjak in pisec besedil, pa vsaki besedi da posebno berljivost in moč. Njena velika strast so sloni, krave in banane. 

Če želite v življenju stopiti korak naprej, pa naj si bo to na poslovnem ali osebnem področju, je ona prava oseba za vaš napredek.

www.PorocniPlaner.com
Več iz te kategorije: CHI NEI TSANG - masaža trebuha »
Vaše razmišljanje glede članka lahko podelite kot komentar - zgoraj.

Iskalnik VSEBIN

Kategorije ponudnikov

Delite povezavo

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

NajWellness e-Novičke

Prijavite se na NajWellness e-novice in prejmite BREZPLAČNO e-knjigo s pozitivnimi zgodbami.
captcha 

Prispevajte

Spletni stran NajWellness.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več informacij